23/03/2025

RO Financiar

Despre economie si nu numai!

De pe plantație direct în cană: procesul de transformare al boabelor de cafea

Cafeaua – acea băutură aromată care face plăcere papilelor gustative și ne dă energie încă de dimineață. Știm cu toții că ne ajută să fim mai concentrați și astfel avem mai mult spor în ceea ce facem. Indiferent de scopul pentru care o consumi – de a-ți da energie sau de a-ți oferi un moment de relaxare pentru tine – consumul de cafea rămâne printre obiceiurile preferate ale oamenilor.

Procesul de transformare al boabelor de cafea într-o cană de cafea foarte aromată este o adevărată călătorie. Este fascinant să pătrunzi și să cunoști, măcar puțin, din această lume a aromelor și a meșteșugului. Călătoria începe în regiunile tropicale, acolo unde este cel mai potrivit mediu pentru creșterea boabelor de cafea, continuă în fiecare dintre fabricile de prăjire din lume și se termină în cafenele sau chiar la tine acasă, dacă alegi să-ți prepari singur cafeaua.

Cele 3 momente cheie în călătoria boabelor de cafea

·        Plantațiile de cafea – Pentru a înțelege cu adevărat procesul de preparare a cafelei, trebuie să cunoști originea acesteia: plantațiile. Boabele cresc pe plante de cafea. Principalele regiuni de pe glob sunt: Hawaii, Mexic, Puerto Rico, Guatemala, Costa Rica, Columbia, Brazilia, Etiopia, Kenya, Coasta de fildeș, Yemen, Indonezia, Vietnam etc. Pentru că au nevoie de condiții speciale, plantele de cafea se cultivă, cel mai mult, în zona ecuatorială. De-a lungul ei. Această zonă se numește „The Bean Belt”. Cele mai populare tipuri de cafea sunt Robusta și Arabica. Fiecare are arome și caracteristici unice. Dar și preferințe de creștere. Dacă despre Robusta putem spune că preferă temperaturile foarte ridicate, însă terenul pe care crește trebuie să aibă o altitudine joasă, Arabica se găsește la altitudini mari pe câmpuri cu sol foarte bogat. În timp ce Robusta are un gust puternic aromat, cafeaua fiind ceva mai tare, notele de cafea Arabica sunt subtile și florale.

Boabele de cafea trebuie să fie recoltate cu mare grijă, procesul de uscare fiind foarte important pentru conservarea aromei naturale. În multe regiuni, uscarea se face natural: la soare. Acest lucru permite ca boabele să-și dezvolte caracteristicile unice.

·        Prăjirea boabelor – Pe lângă uscare, un pas crucial în producția cafelei este prăjirea. Boabele de cafea sunt verzi, în mod natural. Ele au un gust neutru.  Prin prăjire, însă, ele trec printr-un proces care le metamorfozează, dezvăluind adevărata aromă atât de mult asociată cu cafeaua pe care o cunoaștem. Prăjirea cafelei implică creșterea temperaturii până în momentul în care boabele încep să se caramelizeze. Acesta este momentul în care zaharurile din cafea se transformă în compuși aromatici – și iată cheia pentru aroma cafelei. De la prăjirea ușoară, care evidențiază notele florale, și până la prăjirea profundă, în urma căreia se simt arome de ciocolată sau nuci, fiecare tip de cafea are propria sa amprentă gustativă.

·        Prepararea cafelei – După prăjire, boabele de cafea sunt fie lăsate așa și comercializate astfel, fie măcinate – în funcție de metoda de preparare aleasă. Și sunt multe metode, fiecare dintre ele oferind o altă savoare băuturii. Poți alege între a consuma un espresso, cappuccino, latte-uri, cafea la filtru, cold brew sau poți folosi aparate sofisticate de prepararea cafelei, dar un lucru este sigur: efectele ei benefice sunt acolo în orice formă. Dacă îți dorești să faci o schimbare, poți alege să cumperi cafea bio și înlocuitori de pe scufita-rosie.ro – aici găsești o varietate de sortimente de cafea bio sau înlocuitori, dacă vrei să-ți schimbi stilul de viață sau pur și simplu să experimentezi diverse arome.

 În concluzie, procesul de transformare a boabelor de cafea poate fi considerat un adevărat meșteșug sau chiar o artă în care fiecare pas este esențial pentru a crea o experiență unică de gust. Data viitoare când savurezi o cană de cafea, gândește-te la această călătorie fascinantă care începe cu plantația și ajunge până în ceașca ta. 

sursa foto: freepik.com