17/04/2024

RO Financiar

Despre economie si nu numai!

Cat costa taxa RAR in anul 2024?

Taxele pentru efectuarea RAR-ului au crescut de la inceputul anului 2024. In acest articol, vom enumera preturile pentru serviciul RAR. Vom specifica in ce situatii vor trebui achitate aceste costuri. Pe langa tarife si costuri, vom enumera lista de documente ce va ajuta sa efectuati acest serviciu. De asemeni, vom specifica cand este necesara efectuarea RAR si ce documente veti obtine dupa realizarea acestuia. Trebuie sa intelegem ca preturile se aplica pentru fiecare categorie de autovehicul si se adapteaza pentru in functie de fiecare situatie in parte.

Realizarea RAR-ului si prezentarea autovehiculului in incinta acestei institutii se va face pentru fiecare masina ce este adusa din afara Romaniei. In aceste situatii, Registrul Auto Roman se va ocupa de acordarea omologarii nationale si verificarea autenticitatii autoturismelor. Tot aici, inspectorii auto se vor ocupa de efectuarea Inspectiei Tehnice Periodice a masinii.

Care este pretul pentru taxele RAR in anul 2024?

Vom specifica prima data tarifele RAR, urmand sa va enumeram lista de acte pentru a efectua acest serviciu.

Taxele pentru efectuarea RAR-ului in anul 2024

Efectuarea RAR-ului se poate realiza la orice punct de lucru din cadrul acestei institutii. Astfel, taxele pentru RAR sunt urmatoarele:

  • Pentru masinile care au greutatea maxima admisa mai mica de 3,5 tone – 740 de Ron
  • Pentru autoturismele cu greutatea maxima admisa mai mare de 3,5 tone – 1095 de Ron

Toate preturile specificate in lista de mai sus se aplica pentru vehiculele aduse din spatiul UE. Cu documentele obtinute din cadrul acestei institutii, veti putea inmatricula masina adusa din Uniunea Europeana.

Preturile RAR pentru autoturismele aduse din afara Uniunii Europene

Vehiculele aduse din afara Uniunii Europene vor avea preturi mai ridicate:

  • Pentru autovehiculele cu greutatea maxima admisa mai mica de 3,5 tone – 1245 de Ron
  • Pentru masinile cu greutatea maxima admisa mai ridicata de 3,5 tone – 1643 de Ron

In cazul masinilor aduse din afara Uniunii Europene, vor exista tot timpul preturi mai ridicate si costuri suplimentare. De aceea, va trebui sa aflati daca aveti toate documentele in ordine si daca se potriveste seria de sasiu cu autovehiculul dumneavoastra.

Acum ca avem tarifele pentru efectuarea serviciului RAR, vom trece mai departe pentru a afla care sunt documentele necesare din cadrul acestei proceduri.

Care sunt actele pentru efectuarea RAR-ului?

Documentele pentru realizarea RAR-ului vor fi: actele de inmatriculare straine, documentele de dobandire si actele de reprezentare. Vom vorbi despre fiecare in parte in randurile ce urmeaza.

In cazul actelor de inmatriculare straine, acestea pot fi taloane, brief-uri, certificate sau carti auto. Documentele respective sunt emise de institutiile de inmatriculari din tarile de provenienta. Astfel, veti avea documentele de inmatriculare din Germania, pentru vehiculele aduse din aceasta tara. Pentru aceasta situatie, actele de inmatriculare straine vor fi: brief-ul mare si brief-ul mic.

De asemenea, documentele de dobandire vor fi contractul de vanzare cumparare auto sau factura de achizitie. Aceste acte arata dreptul de proprietate asupra autovehiculului dobandit. Actele de reprezentare vor fi in cazul unei persoane juridice: buletinul, CUI-ul firmei si delegatia. In situatia unei persoane fizice va fi necesar doar buletinul.

Ce documente voi primi dupa realizarea serviciului RAR?

Din cadrul acestei entitati, veti obtine: cartea auto, certificatul de autenticitate si inspectia tehnica periodica. Fiecare document in parte va ajuta sa duceti inmatricularea auto la bun sfarsit. Cartea auto va fi cel mai important document din lista enumerata. Pe baza acestui act, veti putea ulterior sa inscrieti automobilul in evidentele fiscale si sa obtineti restul actelor auto.

Ce este cartea auto?

Acest document de sine statator este cel mai important act pentru o masina inmatriculata pe teritoriul Romaniei. El contine toate datele tehnice si toate elementele ce descrie autovehiculul achizitionat. Pe baza acestui act, se poate obtine ulterior certificatul de inmatriculare.

Situatii de exceptie pentru realizarea RAR-ului in 2024

Incepand din anul 2024, va fi nevoie de un alt document pentru masinile fabricate dupa anul 2018. Toate autoturismele ce au fost produse dupa acest an, va trebui sa vina la pachet cu un certificat de conformitate european.

Intr-un articol realizat de Best-Inmatriculari, a fost explicat mai bine ce inseamna certificatul de conformitate european din domeniul auto. Pe scurt, acest document contine toate datele tehnice ale autoturismului. El este creat de compania producatoare si poate fi obtinut de la reprezentanta sau printr-o agentie de inmatriculari.

Cum se realizeaza programarea RAR in anul 2024?

Programarea RAR se poate efectua in prezent prin rezervare online. Aceasta se face platforma institutiei. Rezervarea va trebui sa fie realizata din timp si va trebui sa va prezentati la RAR doar la ora specificata. Nu se accepta intarzieri si nici o programare nu va putea fi anulata.

De asemenea, rezervarea se poate realiza si la numarul de telefoon 0219672.

Cum trebuie prezentat autovehiculul la Registrul Auto Roman?

Sunt foarte multe situatii pentru care puteti fi respins de Serviciul RAR. Indiferent de acest fapt, autovehiculul va trebui sa fie prezentat in cele mai bune conditii tehnice. Elementele tehnice specificate in documentele de inmatriculare straine vor trebui sa se potriveasca cu cele ale masinii.

Mai mult de atat, autovehiculul va trebui prezentat curat si in conditii impecabile. Nu va trebui sa detina probleme la caseta de directie sau la cutia de schimbare a vitezei. De asemenea, parbrizul si luneta vor trebui sa fie neatinse. Frana si luminile vor fi verificate cu lux de amanunt. Bucsele precum si alte elemente de prindere vor fi verificate in cadrul Inspectiei Tehnice Periodice.

Proprietarul vehiculului va trebui sa detina acte aditionale pentru fiecare modificare tehnica

Daca masina are elemente aditionale, proprietarul acesteia va trebui sa prezinte acte suplimentare pentru fiecare modificare in parte. Pentru vehiculele devenite utilitare, se vor prezenta actele realizate de un cadru acreditat pentru ca masina sa primeasca aceasta forma. Transformarea respectiva va trebui efectuata la un service autorizat.

Toate masinile ce vor suferi astfel de modificari, vor trebui sa vina la pachet cu acte concepute de entitati autorizate.

In acest articol ati vazut tarifele pentru efectuarea serviciului RAR. Ati aflat ce documente sunt necesare pentru realizarea acestui proces si ce acte veti primi dupa. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la final!