In ultima vreme se vorbeste tot mai mult despre ROBOR si IRCC si cat ne creste rata la casa la creditul ipotecar in fiecare luna. Cum putem sa scadem rata creditului ipotecar?
Diferenta procentuala dintre ROBOR si IRCC este tot mai mare si ne creste in fiecare luna rata la casa/apartament.
Putem trece de la ROBOR la IRCC, cel mai simplu, formuland o Cerere de conversie de la ROBOR in IRCC.
In fapt se redacteaza o cerere pe care o depunem la banca unde am contractat creditul ipotecar/prima casa, prin care solicitam schimbarea ROBOR cu IRCC, semnand in final un act aditional. Prin aceasta operatiune nu va fi nevoie de refinantare care imiplica costuri/comisioane. De fapt prin refinantare se deschide un nou dosar de credit, unde trebuie sa dovedim ca ne incadram cu veniturile pentru creditare, inclusiv interogarea la biroul de credite.
Ce inseamna ROBOR-ul?
ROBOR este un indice de referinta al pietei interbancare si a fost folosit pentru creditele din Romania pana in anul 2019. ROBOR-ul semnifica practic rata medie a dobanzii la care bancile se imprumuta intre ele.
Cum se defineste IRCC-ul?
IRCC este noul indice de referinta al creditelor si se aplica tuturor contractatelor noi de credit, incepand cu anul 2019. Este un indice mai nou si mai performant.
Care ne poate scadea rata la casa? ROBOR sau IRCC?
Daca in acest moment creditul nostru are la componenta sa ROBOR-ul, atunci probabil ca rata a explodat. In acest moment IRCC este sub ROBOR ca valoare si se pare ca este si mai stabil decat ROBOR-ul la 3 luni / 6 luni etc.
Cel mai bine ar fi ca cei care vor sa faca schimbarea din ROBOR in IRCC sa verifice graficele celor doi indici si apoi sa apeleze la un avocat cu experienta bancara. Acesta va putea redacta o cerere de modificare a contractului de credit, simplu si mult mai ieftin decat o refinantare, procedeu care se finalizeaza online.
Care ar fi avantajele migrarii la IRCC?
Daca cererea noastra este acceptata de catre banca unde avem creditul ipotecar (cam toate bancile au inceput sa aprobe astfel de credite: Unicredit, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca ,CEC Bank, Banca Transilvania, Garanti, OTP Bank, Alpha Bank, Credit Agricole, First Bank, etc.) atunci rata lunara poate scadea si cu pana la 30-50%, depinzand si de celelalte componente (marja fixa, comisioane etc).
In final putem avea o rata la creditul ipotecar mai mica iar diferenta dintre rata veche si rata noua (diferenta dintre ROBOR si IRCC) fiind una considerabila.
Mult succes!
Mai multe articole
Secretele Scaling-ului Rapid în Afaceri
Cum să Profitezi de Puterea Analizei de Date
Psihologia Deciziilor în Business