17/04/2024

RO Financiar

Despre economie si nu numai!

Care sunt principalele boli ale mainii

Chiar daca mainile noastre sunt unele dintre cele mai importante si utilizate parti ale corpului, deseori le ignoram pana cand apare o problema. Din pacate, exista o multime de afectiuni la nivelul mainii care pot duce la  probleme serioase.

Iata cele mai comune boli ale mainii:

Tendinita

Tendinita este o inflamatie a tendoanelor care conecteaza muschii la oase. Aceasta afectiune poate afecta mainile si incheieturile, mai ales la persoanele care isi folosesc mainile in mod repetitiv sau care fac miscari care necesita incarcare. Exemple de astfel de activitati includ sporturi care necesita aruncari sau lovituri, dar si folosirea repetitiva a tastaturii sau a mouse-ului. Simptomele tendinitei pot include durere, umflatura si rigiditate la nivelul incheieturii mainii sau degetelor.

Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este o afectiune care apare atunci cand nervul median care ruleaza prin tunelul carpian din incheietura mainii este comprimat sau intepenit. Acest sindrom poate fi cauzat de suprasolicitarea mainilor, dar si de probleme cum ar fi diabetul, artrita sau chiar de sarcina. Simptomele includ amorteala, furnicaturi si durere la nivelul incheieturii mainii si degetelor.

Tenosinovita

Tenosinovita este o inflamatie a tesutului care acopera tendoanele. Aceasta afectiune poate aparea in urma suprasolicitarii mainii sau in urma unei infectii. Simptomele includ durere, umflatura si rigiditate la nivelul incheieturii mainii sau degetelor.

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o boala autoimuna care afecteaza in special articulatiile, dar poate afecta si alte parti ale corpului, inclusiv mainile. Aceasta afectiune poate duce la inflamatie, durere si deformare a articulatiilor, ceea ce poate limita miscarea si functionalitatea mainii.

Boala Dupuytren

Boala Dupuytren este o afectiune care afecteaza tesutul subcutanat din palma mainii, provocand formarea de noduli si tesut cicatrizat care poate duce la contractura degetelor. Aceasta afectiune poate fi mostenita genetic si apare mai frecvent la barbati decat la femei.

Cum sa prevenim bolile mainii

Este important sa intretinem mainile intr-o stare buna de sanatate pentru a preveni aparitia bolilor. Iata cateva sfaturi pentru a preveni bolile mainii:

Evita suprasolicitarea mainilor

Suprasolicitarea mainilor este una dintre principalele cauze ale bolilor mainii. Incearca sa reduci timpul petrecut la activitati care implica miscari repetitive sau incarcare, cum ar fi utilizarea mouse-ului sau tastaturii, ridicarea greutatilor sau alte activitati sportive care necesita aruncari sau lovituri.

Fa pauze regulate

Daca trebuie sa efectuezi activitati care necesita incarcare, asigura-te ca faci pauze regulate pentru a-ti odihni mainile si a le recupera. In timpul pauzelor, poti efectua exercitii usoare de intindere a mainilor si degetelor pentru a ajuta la imbunatatirea circulatiei si la reducerea riscului de aparitie a bolilor mainii.

Asigura-te ca ai o pozitie corecta

Asigura-te ca pozitia mainilor si a incheieturilor tale este corecta in timpul activitatilor care implica incarcare. Foloseste suporturi pentru incheietura sau alte dispozitive ergonomice pentru a mentine o pozitie corecta si pentru a reduce presiunea asupra incheieturilor.

Mentine o greutate sanatoasa

Greutatea in exces poate creste presiunea asupra articulatiilor mainii, ceea ce poate duce la aparitia bolilor mainii. Mentine o greutate sanatoasa prin adoptarea unui stil de viata activ si o alimentatie echilibrata.

Consulta medicul

Daca experimentezi durere sau alte simptome ale bolilor mainii, este important sa consulti un medic cat mai curand posibil pentru a primi tratament adecvat si pentru a preveni complicatiile.

Tratamentul bolilor mainii

Tratamentul bolilor mainii poate varia in functie de afectiune si de gravitatea simptomelor. Unele dintre cele mai comune tratamente pentru bolile mainii includ:

Terapia fizica

Terapia fizica poate ajuta la imbunatatirea circulatiei si la reducerea inflamatiei la nivelul mainii si incheieturii. Exercitiile de intindere si imbunatatire a fortei pot ajuta la restabilirea functionalitatii mainii.

Medicamente

Medicamentele antiinflamatoare sau analgezice pot fi prescrise pentru a ajuta la ameliorarea durerii si a inflamatiei. Unele medicamente pot fi administrate sub forma de injectii direct in articulatie sau in tesutul afectat.

Chirurgia

In cazurile severe, chirurgia poate fi necesara pentru a trata bolile mainii. Operatia poate fi necesara pentru a elimina tesutul inflamat, pentru a corecta deformarile sau pentru a restabili functionalitatea mainii.

Dispozitive de asistenta

Dispozitivele de asistenta, cum ar fi suporturile pentru incheietura sau manusile pentru compresie, pot ajuta la reducerea presiunii asupra articulatiilor si la ameliorarea simptomelor bolilor mainii.

Pe site-ul celor de la Centrul Misca poti afla mai multe informatii despre bolile mainii si despre cum le poti trata.