20/07/2024

RO Financiar

Despre economie si nu numai!

De ce trebuie sa ai grija de tensiunea arteriala chiar daca esti tanar 

Esti tanar, esti sanatos, asadar de ce ar trebui sa fie medicul tau ingrijorat in legatura cu tensiunea ta arteriala?

Chiar daca esti un adult tanar, asta nu inseamna ca nu poti avea hipertensiune arteriala. De fapt, aproape jumatate dintre adultii cu varsta peste 20 de ani au tensiune arteriala peste valorile normale – chiar daca par sanatosi.

Hipertensiunea arteriala nu provoaca simptome evidente, dar asta nu inseamna ca trebuie ignorata.

Desi hipertensiunea arteriala nu se simte de foarte multe ori, poate creste riscul de a dezvolta afectiuni medicale grave. De aceea, este numita si “ucigasul tacut”.

Ce este tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala este forta pe care sangele o aplica peretilor arterelor pe masura ce este pompat in tot corpul. Arterele tale sunt construite pentru a rezista la o anumita presiune, iar daca presiunea este prea mare, acestea nu mai pot face fata.

Acesta este motivul pentru care tensiunea arteriala este masurata si segmentata in functie de modul in care ne afecteaza sanatatea. Cele patru categorii de tensiune arteriala sunt:

  • tensiune arteriala normala: mai mica de 120/80 mmHg;
  • tensiune arteriala crescuta: intre 120-129/80 mmHg;
  • hipertensiune arteriala in stadiul 1: intre 130-139/80-90 mmHg;
  • hipertensiune arteriala in stadiul 2: 140/90 mmHg sau mai mare.

Doar tensiunea arteriala normala este considerata sanatoasa. Tensiunea arteriala crescuta sau hipertensiunea iti dauneaza inimii si arterelor in urmatoarele moduri:

  • Iti forteaza inima sa pompeze mai tare. De-a lungul timpului, acest lucru face ca muschiul inimii sa se ingroase, ingreunandu-i activitatea;
  • Iti ingusteaza si intareste arterele. Acest lucru poate limita fluxul normal de sange.

Cum poate fi afectata sanatatea de tensiunea arteriala ridicata?

Chiar daca ai doar 20 sau 30 de ani, tensiunea arteriala ridicata iti poate creste riscul de a dezvolta afectiuni grave de sanatate mai tarziu in viata.

Conform specialistilor, hipertensiunea arteriala necontrolata reprezinta un factor de risc major pentru bolile de inima la varsta mijlocie, aceasta fiind una dintre principalele cauze de deces in Romania. Este, de asemenea, un factor de risc pentru accident vascular cerebral, boli renale si multe afectiuni oculare.

In plus, hipertensiunea arteriala afecteaza mai mult decat sanatatea. O persoana care se confrunta cu aceasta problema de sanatate cheltuieste o suma considerabila de bani pe an pentru medicamente si tratamente. Aceste costuri cresc vertiginos daca hipertensiunea arteriala nu este tratata si cauzeaza afectiuni medicale grave, cum ar fi bolile de inima.

Cum iti poti scade tensiunea arteriala?

Pentru a-ti mentine tensiunea arteriala la valori normale, va trebui sa urmezi un stil de viata sanatos. Asta inseamna sa renunti la fumat (daca este cazul), sa mentii o greutate sanatoasa (daca esti supraponderal, pierderea a 10 kilograme iti poate scadea tensiunea arteriala), sa consumi niveluri scazute de sare, sa limitezi consumul de alcool, sa mananci sanatos si sa faci cel putin 90 de minute de miscare in fiecare saptamana.

Mai multe informatii poti gasi la cei de la Centrul Medical Misca