11/11/2024

RO Financiar

Despre economie si nu numai!

Valeriu Iftime: Pretul licitatiilor trebuie dictat de piata

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu First Bank și Profit.ro, a organizat marți 14 februarie conferința EU Funds –  Finanțăm relansarea economiei, în scopul identificării soluțiilor optime pentru o dezvoltare economică sustenabilă cu ajutorul finanțărilor europene. Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților publice implicate în gestionarea programelor, precum și experți în managementul fondurilor alocate de către Uniunea Europeană (UE).

Într-o perioadă de incertitudine, cu multiple riscuri și provocări în plan economic, șansa dezvoltări aparține economiilor care reușesc să vadă și să acționeze mai departe de soluțiile de supraviețuire în criză, pe termen scurt, care pun în mișcare mecanisme și strategii de investiții și de creștere a afacerilor cu impact pe termen lung. Pentru România, cheia unor astfel de mecanisme de dezvoltare se află, în momentul de față, și în capacitatea de a folosi resursele financiare importante puse la dispoziție de UE prin mai multe programe de finanțare.

„Va fi o lipsă acută de firme care au puterea de a duce la sfârșit proiecte cu finanțare europeană. Datele statistice indică faptul cu 80% dintre companiile care contează în economia românească și care se ocupă de lucrări de infrastructură din zona de energie, apă și mediu au contracte pe următorii doi ani. Evident, trebuie sa ne gândim la soluții. Una dintre ele ar fi modul în care se derulează licitațiile. Am susținut dintotdeauna că prețul unei licitații trebuie făcut de piață. Studii de fezabilitate făcute în 2016 – 2017, care fixau anumite prețuri, erau făcute înaintea pandemiei. Astăzi, toate aceste prețuri, cu toate formulele de indexare, sunt depășite. În momentul în care piața va stabili prețul licitațiilor, atunci companiile vor fi interesate, vor avea apetit și nu vor mai risca mult.  Toate companiile mari care au intrat în insolvență, au intrat din cauza faptului că au câștigat o licitație, iar ulterior nu au mai putut să susțină financiar un proiect”, a declarat Valeriu Iftime – președinte al comitetului pentru energie și mediu al CCIR.

„Din punct de vedere al sistemului bancar, putem spune că trăim vremuri mai agitate, dar nu cred că sunt mai agitate ca altădată. Este adevărat, am trecut de perioada pandemică, a urmat războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie și, în mod evident, toată lumea se aștepta la o criză economică. Nu va fi nicio criză economică. Datele statistice arată faptul că economia europeană și implicit cea a României s-au dovedit a fi mult mai puternice în fața acestor provocări decât se aștepta cineva. Pe bună dreptate, oamenii au crezut că după pandemie, economiile vor intra în recesiune. Acest lucru nu s-a întâmplat. Recent, Comisia Europeană a dat publicității prognozele pentru Produsul Intern Brut (PIB) la nivel European, pentru 2023-2024, iar lucrurile stau foarte bine, România fiind pe primele poziții”, a declarat Henk Paardekooper, CEO – First Bank.

„Apelul de proiecte pentru digitalizare în vederea consolidării poziției competitive a firmelor, din Programul de digitalizare a IMM, va fi lansat pe data de 15 februarie, după mai multe amânări, iar la aceeași dată va fi lansat în consultare și ghidul pentru investițiile mari în digitalizare. În cazul apelului de proiecte care va fi lansat acum, granturile sunt cuprinse între 20.000 și 100.000 euro, iar finanțarea este acordată pentru activitatea de bază a companiilor, nu activitatea administrativă, punctajul fiind calculat pentru digitalizarea activităților de producție și servicii. Tot la 15 februarie, va fi lansat în consultare și ghidul pentru investițiile mari în digitalizare, cu un buget de 150 milioane euro. În acest caz, proiectele finanțate ajung până la 3 milioane euro”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Sursa foto: Botosaneanul.ro

Articolul Valeriu Iftime: Pretul licitatiilor trebuie dictat de piata apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.