Sezonul de raportari financiare pe pietele externe este aproape de final. Chestionati, cu ocazia evenimentului financiar online „Earnings Report – Cum arata rezultatele financiare pe S1 pe pietele externe”, analistii financiari Radu Puiu (XTB) si Catalin Chivu spun ca rezultatele financiare publicate de marile companii au fost „in ton cu asteptarile sau peste”.
Radu Puiu, Research Analist XTB Romania, spune ca dezamagirile au fost destul de putine: „Pana acum, am avut o tendinta pozitiva. Majoritatea companiilor au raportat rezultate in ton cu asteptarile sau peste. Dezamagirile au fost destul de putine, iar acest lucru este oarecum surprinzator, avand in vedere faptul ca efectul de baza al anului trecut a fost unul destul de puternic, mai ales in anumite cazuri, pentru ca vorbim despre o perioada de <<boom>> pe anumite sectoare, precum tehnologie sau entertainment”.
In ceea ce priveste felul in care se prezinta, comparativ, rezultatele financiare la 6 luni, fata de cele similare din anul 2020, Puiu precizeaza: „In primul rand, ar trebui sa facem o separatie intre Trimestul I al anului trecut si Trimestrul II. In general, as spune ca au fost rezultate mai bune dacat in primul semestrul al anului trecut. Totusi, exista cateva exceptii de la regula, si aici vorbim despre sectorul tehnilogic, care a tins sa evolueze mai bine, iar in termeni trimestriali, cresterile au fost mai ample”.
Catalin Chivu, analist financiar si Realizator al emisiunii „Feel The Markets” spune ca se astepta ca rezultatele financiare la 6 luni sa fie favorabile: „Aveam aceleasi asteptari pe care le-au avut si analistii – de rezultate extrem de bune. Aceasta, datorita bazei de raportare. Pe deoparte, Trimestul II din 2020 a fost cel mai slab din ultimii multi ani. Vazusem niste statistici – era de asteptat ca veniturile sa creasca cu 19,6% fata de perioada similara de anul trecut, iar castigul per actiune (EPS) – cu 63,6% – cifre de-a dreptul impresionante. Evident, cele mai optimiste prognoze se refereau la sectoarele afectate de pandemie – linii aeriene, HoReCa, sectorul energetic. O statistica interesanta, in ultimii ani, aceste castiguri istorice tind sa bata asteptarile cam cu 3-5% la fiecare sezon de raportari, asadar companiile tind sa surprinda pozitiv. Iata, in ultimele 4 trimestre, am avut: T2 2020 (12,6%) T3 2020 (15.5%) T4 2020 (13,2%), iar T1 2021 (28,7%). Toate aceastea fac ca media sa fie cu 18% peste estimarile analistilor. Asadar, este clar ca suntem in alta epoca. Estimarile in USD, in schimb, chiar daca profiturile companiilor sunt mai puternice si economia la fel, au fost de 49$ in T1, 45$ in T2, 48 $ in T3 si 50$ in T4 – asadar cresteri intre 50-60%, respectiv 18-25%”.
Cateva date legate de sezonul de raportari financiare aferente Semestrului I, pe pietele externe:
- Reprezentantii companiilor din SUA le-au sugerat analistilor faptul ca rezultatele vor fi mai bune decat asteptarile. Desi acestia au facut revizuirile necesare, prognozele au fost depasite;
- 88% dintre companiile care au raportat pana in acest moment au publicat rezultate peste asteptari sau in ton cu asteptarile;
- In cazul in care tendinta va continua, am putea avea cea mai mare crestere procentuala a rezultatelor fata de estimarile analistilor, din 2008 incoace, conform statisticilor furnizate de FactSet;
- Valoarea mediana a asteptarilor indica 24% crestere a castigului per actiune, in termeni anuali. Asteparile indicau, mai degraba o valoare agregata de 61%, ceea ce ar fi trebuit sa fie o surpriza semnificativa.
Totusi, Chivu pune in perspectiva datele financiare publicate la 6 luni 2021, intrebandu-se cat de bine intelese au fost totusi semnalele date de societatile listate, inaintea sezonului de raportari financiare: „Este clar cel mai bun sezon de raportari din ultimii ani. Este cea mai puternica rata de crestere din ultimii 10 ani. Intrebarile sunt daca ramanem cu aceste cifre si in viitoarele 2 trimestre si daca noul normal devine 20%. Interesant aici este „guidance”-ul pe care companiile il dau. Pentru mine, acest 20% vine dupa un „guidance” neclar. Odata ce aceasta indrumare din partea analistilor va redeveni mai clara, vom reveni la acel 3-5%”.
Vorbind despre cifre, Chivu are o intrebare legitima:„O alta intrebare ar fi daca ne raportam la anul 2019, mai este acest sezon la fel de bun? Au fost si aici depasiri, dar totusi diferentele sunt mult mai mici: 5-10% maxim”…
Earnings Report este un eveniment organizat cu sprijinul XTB Romania, Evisara (partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, InvestTenergy, Economistul.ro, Club Economic, Romania Durabila, Bucuresti Business, Prahova Business si Reusita TV (Parteneri media).
Mai multe articole
Cum să Utilizezi Social Media pentru a Crește Afacerea
Rolul Inteligenței Emoționale în Leadership-ul Modern
Cum să Depășești Obstacolele în Creșterea Afacerii