04/10/2024

RO Financiar

Despre economie si nu numai!

Young woman holding her painful wrist isolated on gray wall background. Sprain pain"n

Legatura dintre sindromul de tunel carpian si sarcina

Sindromul de tunel carpian este o afectiune care apare din cauza presiunii crescute asupra nervului median in incheietura mainii. Deseori, acesta apare in timpul sarcinii, in special in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Citeste mai departe pentru a afla care este legatura dintre sarcina si aceasta boala.

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian, denumit si sindromul de canal carpian, rezulta din inflamarea tesuturilor de la incheietura mainii, care afecteaza buna functionare a nervului median. Acest nerv trece prin tunelul carpian din incheietura mainii, alaturi de noua tendoane ce asigura miscarea degetelor. Nervul median ofera sensibilitate pe fata palmara a primelor patru degete ale mainii (policelui, aratatorului, mijlociului si primei jumatati a inelarului). Totodata, inerveaza unii muschi ai mainii ce efectueaza miscari fine.

Atunci cand tesuturile din tunelul carpian se umfla, ele exercita presiune asupra nervului median, afectand functia acestuia la nivelul degetelor. Drept urmare, degetele se simt amortite.

Simptomele comune ale sindromului de tunel carpian includ:

  • amorteala si furnicaturi in primele patru degete ale mainii;
  • durere in mana si incheietura mainii;
  • slabiciune in mana;
  • senzatie de mana si degete umflate;
  • pierderea sensibilitatii in degete (in cazuri grave).

Cine prezinta risc sa dezvolte sindrom de tunel carpian?

Acest tip de neuropatie de compresie poate afecta pe oricine, insa este mai frecvent la:

  • persoanele al caror job implica efectuarea de miscari repetitive ale mainii si incheieturii mainii (cum ar fi IT-istii, cei care canta la chitara sau pian, gradinarii, cei care folosesc scule electrice, etc.);
  • persoanele care au diabet zaharat;
  • persoanele supraponderale;
  • femeile insarcinate.

Care este legatura dintre sindromul de tunel carpian si sarcina?

S-a constatat ca in jur de o treime dintre femeile insarcinate se confrunta cu sindromul de tunel carpian. Desi legatura exacta dintre cele doua nu este clara, specialistii cred ca de vina ar fi retentia crescuta de lichide in timpul sarcinii.

In timpul sarcinii, corpul elibereaza mai multi hormoni, crescand volumul de sange si alte fluide corporale. Acest lucru poate fi vizibil deseori in zona gleznelor.

Cresterea fluidelor corporale exercita o presiune in intregul corp, inclusiv in tunelul carpian, unde nervul median ajunge sa fie comprimat.

Comprimarea nervului are ca rezultat simptomele mentionate in randurile de mai sus. Simptomele sunt mai pronuntate in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, cand organismul gravidei retine cele mai multe lichide.

Cum se trateaza sindromul de tunel carpian in timpul sarcinii?

Medicii de la Vitta Clinic spun ca daca esti insarcinata si prezinti simptome ale sindromului de tunel carpian, iti recomandam sa contactezi un medic specializat in bolile si chirurgia mainii. Medicul iti va recomanda sa urmezi un tratament conservator, asta pentru ca afectiunea, cel mai probabil, va disparea dupa nastere.

Tratamentul conservator include:

  • evitarea activitatilor care implica miscari repetitive ale incheieturii mainii;
  • purtarea unei atele pentru incheietura mainii;
  • masarea mainii pentru a imbunatati drenajul fluidelor in tunelul carpian;
  • administrarea de medicamente antiinflamatoare topice (unguente pentru ameliorarea durerii);
  • administrarea de medicamente pentru durere ce pot fi luate in sarcina.