27/09/2023

RO Financiar

Despre economie si nu numai!

Ciment sau ipsos? Ce tencuială se aplică cel mai ușor de pe schela metalică?

Fiecare tip de tencuială prezintă avantaje proprii, dar trebuie să recunoaștem: pentru tencuielile exterioare există doar un singur material rege, iar acesta este cimentul.

Pentru tencuielile interioare, în schimb, mai ales dacă nu trebuiesc realizate de pe schela metalica, se preferă ipsosul, deoarece se usucă rapid și este foarte ușor de pregătit. În plus, tencuiala din ipsos nu necesită întărire cu apă, față de tencuiala cu ciment. Apa este foarte scumpă, iar în unele locuri, unde se realizează lucrări de construcții, se poate să nu fie disponibilă deloc.

Orice tencuială se aplică mai ușor de pe schela metalică

Indiferent dacă este ciment sau ipsos, tencuiala trebuie aplicată cu multă precizie, în straturi de grosimi fixe. În special aplicarea tencuielii la înălțime este o lucrare mai dificilă, însă atunci când se lucrează de pe schela metalică, tot procesul devine mai accesibil.

Atunci când se alege tencuiala din ipsos, deoarece se usucă mai rapid, poate fi aplicată și vopseaua mai repede, astfel încât durata totală a lucrării este mai mică. În plus, deoarece suprafața care se obține după aplicarea unui strat de tencuială de ipsos este netedă, nu mai este nevoie de netezire ori de aplicarea de grund, iar asta reprezintă o economie financiară importantă.

Tencuiala din ciment necesită mai multă atenție la preparare, deoarece trebuiesc amestecate cantități exacte de nisip și ciment. Atunci când mixul de componente nu este exact, textura tencuielii nu va fi corectă, iar aplicarea poate fi îngreunată, chiar dacă se lucrează de pe schela metalică. Suprafața obținută după tencuirea cu ciment, are un aspect aspru și neuniform, iar asta presupune realizarea unor etape suplimentare, pentru obținerea unui finisaj neted. Bineînțeles, este vorba de timp și bani în plus, dar acestea sunt costuri care trebuiesc acceptate, atunci când este vorba despre pereți exteriori.

Tencuiala de ipsos, în schimb, nu necesită decât amestecarea cu o cantitate potrivită de apă. În plus, este un material ecologic, care protejează natura, deoarece poate fi reciclat și refolosit. De asemenea, tencuiala din ciment trebuie amestecată manual, dar tencuiala din ipsos poate fi găsită în mixuri gata făcute, prin urmare este mult mai ușor de preparat.

Din punct de vedere al aspectului, tencuiala de ciment poate dezvolta multe fisuri după câteva luni, în special din cauza contracției. Pereții tencuiți cu ciment necesită întărire cu apă, pentru aproximativ o săptămână. Dacă această etapă este sărită, suprafața nu va câștiga rezistență și se poate crăpa destul de rapid.

În schimb, tencuiala din gips, își păstrează același aspect neted pentru mai mult timp, dar asta nu înseamnă că are proprietăți importante și din punct de vedere al rezistenței. Este recunoscut faptul că o tencuială din ciment oferă o durabilitate majoră pe termen lung.

Indiferent de materialul ales pentru tencuială, procesul de uscare al acesteia nu poate fi accelerat. Este complet nerecomandată utilizarea de radiatoare, ventilatoare sau alte metode pentru a crește temperatura în zona respectivă. Tencuiala trebuie lăsată să se usuce în mod natural, pentru ca lucrarea să fie cât mai rezistentă. Lucrul cu schela metalică nu trebuie să reprezinte un motiv pentru forțarea uscării pereților în niciun fel. La fel ca și în cazul lucrului cu alte materiale de construcții, grăbirea procesului de uscare sau întărire, va avea ca efect ruperea legăturii dintre suprafețe și distrugerea lucrării în timp scurt. Tencuiala proaspătă, care este uscată în mod forțat, se poate contracta, cauzând apariția fisurilor la suprafață. Singura operațiune admisă pentru facilitarea procesului de uscare a tencuielii, este ventilarea zonei, astfel încât curenții de aer proaspăt să poată ajunge în zona respectivă.

Aplicarea tencuielii în zone aflate la înălțime, trebuie efectuată în condiții profesionale, pentru a evita orice pericole. Poți apela cu încredere la serviciul schela de inchiriat oferit de Lucinvest, astfel încât persoanele care efectuează lucrările de renovare să beneficieze de condiții de siguranță ridicate.